Çok Engelsiz YazılarMateryal ve Etkinlikler

Haftanın Günleri Çarkı

Öğrencilerin okula dönmesi heyecanla beklenen şu günlerde okullarda hazırlıklar hızla devam etmektedir. Sınıf düzenlemeleri, etkinlikler materyaller vb. planlanmaktadır.

Öğrenciler okula başladığı andan itibaren rutinler oluşturmak ve öğrencileri tanıdıkça rutinleri bireyselleştirmek sınıf düzeni oluşturmanın en önemli noktalarındandır.

Çoklu yetersizlikten etkilenmiş görmeyen çocuklarla her sabah okula geldiklerinde sabah toplantısı yapılır. Bu toplantılarda günün hangi gün olduğu, sınıfta kimlerin olduğu, günün rutinleri, bugün havanın nasıl olduğu gibi öğrenci performanslarına göre konular üzerinde durulur.

İçinde bulunulan günün adı her sınıfta sabah toplantılarında geçer. Günlük tekrarlarla öğrencilerde gün kavramı oluşmaya başlar. Gün kavramı oluşumundan sonra haftanın günlerinin adları öğretimi çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

Haftanın Gümleri Çarkı, haftanın günlerini sırasına göre saymayı, içinde bulunulan günü etiketleme (çarkın ortasındaki çubuğu içinde bulunulan güne sabitler), renk eşleme, sayı eşleme, parmak kaslarını geliştirme gibi amaçlarla hazırlanmıştır.

Haftanın Günleri Çarkı

Materyalde bulunan malzemeler:ahşap çark, yapışkanlı ve renkli rakamlar, ip, renkli ponponlar, çarkın ortasında ahşaptan hareket edebilen bir çubuktur.

Materyalin İçeriği: Çark 7 eşit parçaya bölünmüştür. Bu 7 parçaya sırasıyla haftanın günleri Braille ve büyük punto yazıyla yazılmıştır. Her gün adı diğerlerinden farklı bir renk ile sembolleştirilmiştir. Her bir günün farklı renk ile sembolleştirilme sebebi, günleri öğretirken aynı zamanda renklerin tekrarını yapabilmektir. Günler haftanın kaçıncı günüyse sembolleştirildiği renk ile aynı renkte rakamla belirtilmiştir. Rakamlar hem Braille hem de büyük punto yazıdır. Renkler az gören öğrenciler için kontrast oluşturacak şekilde tasarlanmıştır.

Çarkın ortasına hareket edebilen bir çubuk bulunmaktadır. Bu çubuk hareket ettirilerek içinde bulunulan güne yöneltilerek sabitlenebilmektedir.

Materyali Hazırlayan: Meryem Cennet Asabi (Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir