Çok Engelsiz Yazılar

Evde Yapılabilecek 10 Etkinlik

Çoklu yetersizlikten etkilenmiş görmeyen çocuklarla yapılacak etkinliklerde en önemli nokta seçilen etkinliğin çocuk için işlevselliği ve yaşına uygunluğudur. İşlevsellik ve yaşa uygunluğun dikkate alınması çocuğa gösterilen saygıyı öne çıkarır.

Çoklu yetersizlikten etkilenmiş görmeyen her çocuk birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Ancak evde yapılan birçok şey söz konusu çocuklarla birlikte de yapılmalıdır. Bu, hem rutin hem de etkinlik haline getirilebilir. Çünkü çocukların çevrelerini, çevrelerindeki canlı ve cansız varlıklardaki dönüşümü/değişimi anlamada yardıma ihtiyaçları vardır. Bu da çocukların becerilere katılımının sağlanmasıyla oluşur.

Çocuğunuzun performansı ne düzeyde olursa olsun çocuğunuzun tüm becerilere katılımı için ona fırsat verin, onu destekleyin.

Bu doğrultuda çoklu yetersizlikten etkilenmiş görmeyen çocuklarla evde yapılabilecek 10 etkinlik örneği;

1.Basketbol

Malzeme: Top şeklinde çoraplar

Top şekline getirilmiş çorapları çocuğunuzun sizinle beraber ve/veya bağımsız olarak çekmeceye atmasını sağlayın. Çekmeceye attığınız çorapları çocuğunuzla sayarak oyun skorunu söyleyin.

2.Eşleme

Malzeme: Kaşıklar, çatallar

Kaşık ve çatalları yerine koyarken çocuğunuzun eşleme yapmasını sağlayın. Kaşıkları kaşık tarafına, çatalları çatal tarafına koyarak eşleme becerilerini destekleyin.

3.Farklı Dokuda Keseler

Malzeme: Nesnelerle hazırlanmış kapalı keseler

Aynı boy aynı kumaşla hazırlanmış keseler dikin. Her bir kesenin içine nohut, kapak, pirinç, düğme gibi farklı nesneler koyun. Her nesne ile 2 kese hazırlayın. Çocuğunuzla farklı dokuları eşleme ve/veya ayırt etme oyunu oynayın.

4.Limonata

COVID-19 salgını nedeniyle evde yapılabilecek en sağlıklı etkinliklerden biri de limonata yapmak! Limonata yapımının tüm aşamalarını çocuğunuzla birlikte uygulayın. Bu süreçte çocuğunuzun elleriyle sizin ellerinize dokunarak yapılanları takip etmesini sağlayın. Çocuğunuz limondaki değişimi görecek ve etkinlik sonunda limonata içeceğini bilerek katılımı artacaktır.

5.Mandal Oyunu

Malzeme: Mandallar

Fotoğraf açıklaması yok.

Çocuğunuzun tişörtüne birkaç mandal takın ve bir müzik açın. Müzik sırasında çocuğunuzun giysisindeki mandalları çıkarmasını sağlayın (beraber de yapabilirsiniz). Bu süreçte hızlılığı ve heyecan duygusunu ona hissettirin. Bir anda müziği durdurun. Müzik durduğunda mandalların hepsi çıkmışsa kazandığını söyleyin. Çıkardığınız mandalları beraber sayın.

6.Koleksiyon

Malzeme: Kaşık çeşitleri

Görüntünün olası içeriği: yiyecek ve iç mekan

Çocuğunuzun tanıdığı bir nesnenin çeşitlerini odanın çeşitli yerlerine koyun. Örneğin kaşık. Çeşitleri metal yemek kaşığı, plastik yemek kaşığı, metal çay kaşığı, metal tatlı kaşığı, tahta kaşık gibi. Bir kutu ya da sepet belirleyerek odanın belli bir yerine koyun. Kutunun/sepetin yerini çocuğunuza gösterin. Çocuğunuzu yönlendirerek odadaki kaşıkları bulmasını sağlayın. Çocuğunuzu bulduğu her kaşığı kutuya koyması için teşvik edin. Tüm kaşıkları bulduğunda çocuğunuzun bir kaşık koleksiyonu olacaktır. Bunu yoka, saat, çatal, top, kalem, gibi çeşitleri olan, özellikle çocuğunuzun tanıdığı ve sevdiği birçok nesne ile tekrarlayabilirsiniz.

7.Batan-Yüzen Cisimler

Malzeme: Geniş bir kap, su, çeşitli nesneler

Fotoğraf açıklaması yok.

Geniş bir kaba su doldurun. Çocuğunuzun tanıdığı ağır ve hafif nesneler belirleyin (top, kaşık, lego, oyuncak gibi). Çocuğunuza önce suyu gösterin, dokunmasına izin verin. Sonra nesneleri suyun içine koyacağınızı anlatarak bir nesneyi birlikte suyun içine koyun. Nesnenin battığını/yüzdüğünü nedeniyle birlikte açıklayın. Bu nesneyi birlikte sudan çıkarın. Belirlediğiniz tüm nesneler için bu süreci gerçekleştirin.

8.Nesnelerle Öykü

Malzeme: Çeşitli nesneler

Çocuğunuzun ilgisine yönelik 5-6 tane nesne belirleyin. Örneğin oyuncak araba, top, örtü, kaşık, ip, havlu. Her bir nesne ile ilgili bir cümle yazın. Cümlelerin birbiri ile ilişkili olmasına özen gösterin. Öykünüz için bir başlık belirleyin. Örneğin;

AYŞE PİKNİKTE

 Ayşe ailesiyle pikniğe gitti.

Ayşe ve ailesi piknikte top oynadı.

Ayşe ve ailesi piknikte getirdikleri yiyecekleri yediler.

Ayşe yemekten sonra ellerini yıkadı.

Yemekten sonra ip atladılar.

Ayşe ve ailesi akşam eve döndü.

Çocuğunuza cümleleri okuyun, her bir cümleden sonra o cümle ile ilgili olan nesneyi çocuğunuzun incelemesini sağlayın. Nesne ile birden fazla duyuya sırayla hitap edin. Örneğin önce koklatın, sonra sesini dinletin gibi.

9.Gruplama

Malzeme: Kuruyemiş

Evde bulunan kuruyemişlerle çocuğunuza doğal ortamda gruplama yapma fırsatı sağlayın. Fıstıkları ve fındıkları ayırarak farklı tabaklara koymasını sağlayın.

Görüntünün olası içeriği: yiyecek

10.Saklambaç

Her çocuğun eğlenerek oynadığı saklambaç oyununu siz de çocuğunuzla oynayabilirsiniz. Çocuğunuzdan saklanıp sizi bulmasını isteyin. Sizi bulması için sesli bir nesne kullanın. Bu nesneyi oyundan önce çocuğunuza gösterin. Çocuğunuz sizden uzaktayken nesne ile sık ses çıkarın, size yaklaştıkça sesi daha seyrek aralıklarla çıkararak sizi bulmasını sağlayın. Böylece çocuğunuzun sesi dinlemesi, takip etmesi yönünde de olumlu girdi vermiş olursunuz.

 

BONUS

11.Çocuğunuza bir sorumluluk verin.

Çocuğunuzun evde yerine getirebileceği bir sorumluluk belirleyin. Bu, sadece onun yapacağı bir görev olmalı. Örneğin akşam olunca ışığı açma, akşam yemeği için kaşıkları getirme, salondaki çiçeği sulama gibi. İlk zamanlar bu görevi birlikte yaparak başlayın. Rutin düzene girdikçe çocuğunuzun bağımsızlaştığını göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir