Çok Engelsiz Yazılarİletişim Becerileri

Ev-Okul Dergisi (Day Book)

Sınıfta bir günü planlamak için düzenli rutinler oluşturmak ve bu rutinleri kararlı bir şekilde sürdürmek gerekir. Gün sonunda ise o gün yapılanların özetlenmesi akılda kalıcılık için gereklidir. Çünkü bu kalıcılık ev ve okul ortamında iletişim için içerik sağlar. Bu amaçla evde aile-öğrenci, okulda öğretmen-öğrenci ev-okul dergisi hazırlar.

Ev-Okul Dergisi Kapak Sayfası Örneği

Ev-okul dergisinde; bir gün içerisinde yer alan rutinlere, günün özelliklerine ve öğrencinin duygularına yönelik içerik yer almalıdır. Bu içerik en az 3, en fazla 5 olmalıdır. Söz konusu durum öğrencinin performansına göre belirlenmelidir.

Ev-okul dergisinde bugünün ve dünün hangi gün olduğu, yarın hangi gün olacağı, bugün havanın nasıl olduğu, bugün öğle yemeğini kiminle yediği, sabah hangi dersin olduğu, bugün favori dersinin hangisi olduğu gibi gün içerisinde yaşananlar yer almalıdır.

Ev-okul dergisi sayfalardan oluşan bir dergi ya da her gün bir sayfanın doldurularak dosyaya yerleştirilmesi şeklinde planlanabilir. Öğrenci performansına göre her bir sayfada bir ya da birden çok içerik yer alabilir.

Ev-okul dergisi kullanımı için öğrencinin okuma-yazma bilmesi ya da sözel iletişim kuruyor olması önkoşul değildir. Her öğrenci için ev-okul dergisi uyarlanabilir.

Dergi içeriğinde yer alan içerikler için hatırlatıcı resimler, semboller, yazı, nesneler kullanılabilir. Öğrenci okuyamıyorsa öğretmen/aile soruları sormalıdır. Bu, sözel sorularla olabileceği gibi seçenek sunma ile de yapılabilir. Örneğin “Bugün günlerden ne?” sorusundan sonra iki gün adını hatırlatan semboller gösterilerek öğrencinin doğru günü bulması sağlanabilir. Öğrenci doğru günü bulduğunda üzerine öğretmen/aile işaret koymalıdır.

Resimli Seçeneklerle Hazırlanmış Sayfa Örneği

Dergide kullanılacak sembol, resim gibi öğelerin öğrenci ile kullanılan takvim kutusundaki sembollerle aynı olması öğrenci için daha hatırlatıcı niteliktedir. Ayrıca model olunarak ev-okul dergisinin doldurulması, öğrencinin günlük rutinlere alışmasında ve kavramlara aşina olmasında olumlu etkiye sahiptir.

Ev-okul dergisi her gün evde ve okulda öğrenci ile birlikte güncellenmelidir. Bu nedenle dayanıklı, silinebilir ya da cırt cırtlı hazırlanmalıdır. Ev-okul dergisini öğrenci düzenli olarak yanında taşımalıdır.

Aşağıda Braille yazı ile hazırlanmış ev-okul dergisi örneği yer almaktadır.

Dergi Sayfaları
Öğrencinin Kelime Tablosu
Öğrencinin Seçtiği Kelimeyi Sayfaya Yapıştırması

Not: İngilizce içerikli fotoğraflar Perkins School for the Blind’dan alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir