Çok Engelsiz YazılarGüncelVideolar

Sabah Toplantısı (Morning Meeting)

Sabah toplantısı, öğrenciler sınıfa geldikten sonra hep birlikte yapılan grup etkinliğidir.

Sabah toplantısı sınıftaki kişiler, takvim, hava durumu gibi öğrencileri güne hazırlayan içerikle planlanır. Bu içerik öğrencilere somut sembollerle sunulur. Sabah toplantısının içeriği öğrencilerin performansına göre oluşturulur.

Videoda bir sınıftaki sabah toplantısından kesitler yer almaktadır. Bu sabah toplantısında dokunsal semboller kullanılmaktadır. Dokunsal semboller temsil ettiği kişinin/hava olayının/günün/ayın/mevsimin öğrenciler için anlam taşıyan bir özelliğine göre hazırlanmıştır. Ayrıca braille ve büyük punto yazı mevcuttur. Sabah toplantısında AAC sistemlerinden bas-konuş kullanımı söz konusudur.

Örnek videodaki sabah toplantısı bölümlerine

1- Başlangıç
Sabah toplantısı “günaydın” şarkısıyla başlamaktadır. Sabah toplantısı sembolü gösterilerek etkinliğin başladığı belirtilmektedir.

2- Bugün sınıfta kimler var?
Sınıfta olan öğrenciler ve öğretmenler kişi sembolleriyle sunulmaktadır. Öğrencilerin birbirlerine ve öğretmenlerine “merhaba” demesi sağlanmaktadır.

3- Bugün günlerden ne?
Hep birlikte “haftanın günleri” şarkısı söylenerek gün isimleri ardışık olarak verilmektedir. Bugünün hangi gün olduğu gün sembolleriyle sunulmaktadır.

4- Bugün hava nasıl? Hangi mevsimdeyiz? Hangi aydayız?
Bu kısımda hava olayları, mevsim ve ay somut sembollerle sunulmaktadır. Bu bilgiler öğrenciler için önemli bilgilerle ilişkilendirilerek verilmektedir.

5- Sabah toplantısının sonlandırılması
Başlangıçta gösterilen sabah toplantısı sembolü tekrar sunularak “bitti” fiili işaretle somutlaştırılarak verilmektedir.

Her aşamada dokunsal semboller “bitti” sepetine atılmaktadır.

Tüm bunlarla öğrencilerin bilişsel, iletişim, uyum, psikomotor, akademik becerileri desteklenmektedir.

Sabah toplantısının her gün düzenli ve aynı canlılıkla yapılması son derece önemlidir.

Rutinin oluşturulması sürecinde öğrencilerin tepki vermemesi, davranış problemleri gibi durumlar söz konusu olabilir. Ancak kararlılıkla devam edilmesi gerekir. Bu süreçte öğrencileri zorlamaktan kaçınmak ve pes etmemek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir