Çok Engelsiz Yazılar

Görme Engelli Bebekler için Oyuncaklarla İlgili Basit Fikirler

Perkins Görme Engelliler Okulu (Perkins School for The Blind) tarafından görme engelli bebekler için oyuncaklarla ilgili basit fikirler bilgi grafiği olarak hazırlanmıştır.

Bilgi grafiği, Perkins Görme Engelliler Okulunda Görme Engelliler Uzmanı olan Ami Tango-Limketkai tarafından yazılan “Görme Engelli Bebekler için Oyuncaklar” kaynağından uyarlanmış, Audrey Whittle tarafından tasarlanmıştır. Bu grafik ile basit fikirlerin daha çok ebeveyne ulaştırılması hedeflenmektedir.

Bilgi grafiği, Perkins international işbirliğiyle Türkçe’ye çevrilmiştir.

Betimleme: Bilgi grafiğinin ortasında “Görme Engelli Bebekler İçin Oyuncaklarla İlgili Basit Fikirler” başlığı yer almaktadır. Bu başlıktan çevresine doğru altı tane ok işareti uzanmaktadır. Her bir ok işaretinin ucunda oyuncakların kapsadığı/desteklediği alan ve bu alana ilişkin kullanılabilecek oyuncaklar bulunmaktadır.

Söz konusu alanlar ve oyuncak fikirleri şöyledir;

  1. Çoklu seviye/düzey

Bu oyuncaklar kutular, küpler veya üst üste koyulabilen nesneler olabilir.

  1. Doku, ses ve koku

Küçük klavyeler/orglar, müzik kutuları, farklı dokulu battaniyeler veya baharat kapları çocukların duyularını harekete geçirebilir.

  1. Etkileşimli rol yapma oyunları/Taklit oyunları

Oyuncak bebekler, doldurulmuş hayvanlar ve kaşık, bardak gibi ev eşyaları ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte rol yapma oyunları oynamaları için kullanılabilir.

  1. Açık-kapalı, içinde-dışında, aç- kapa, yukarı gibi kavramlar

Kapaklı şişeler, şekil ayırıcılar ve “ce-e” oyunları çocukların kavramları öğrenmesine yardımcı olabilir.

  1. Okuryazarlık

Ev yapımı dokunsal kitaplar, çocuk şarkıları, sesli çocuk kitapları ve çocuğunuza kitap okumak onları okuryazarlık becerilerine teşvik etmeye yardımcı olur.

  1. Hareketlilik ve yönelim

İtmeli oyuncaklar, asılı/sallanan oyuncaklar, zıplayan toplar ve trambolinler çocukların hareketi ve mekansal farkındalığı anlamalarına yardımcı olur.

Bilgi grafiğinin altında yazan not: Görme engelli çocuklar günlük aktiviteler bağlamında gerçek nesneleri kullandıklarında dünya hakkında çok şey öğrenirler. Bu fikirler, herhangi bir oyuncak satın almadan onlarla oyun oynamanın yaratıcı yollarını bulmanıza yardımcı olacaktır.

Çeviren: Derya UYAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir